Literatuur

Het denken over psychologische processen in organisaties is in Europa gestimuleerd door onder andere het werk van Manfred F.R. Kets de Vries. Zijn boeken over de persoonlijkheid van de leider en het effect hiervan op het functioneren van de organisatie kennen al een breed lezerspubliek. Enkele inzichtgevende boeken van zijn hand zijn onder andere:

“De neurotische organisatie” (1984); “Leiders, narren en bedriegers” (1994); “Worstelen met de Demon”(2003); “Leiderschap ontraadseld” (2004)

The Tavistock Institute heeft jaarlijks een Group Relations Conference waarin de onbewuste processen in groepen van diverse omvang kunnen worden ervaren en worden bestudeerd. De theoretische basis hiervoor is de systeemtheorie en de psychoanalytische groepsdynamica. Daarnaast produceert het instituut regelmatig artikelen en boeken over hun ervaringen tijdens de conferenties en in organisaties. Enkele boeken van hen en van anderen op dit gebied zijn:

“The psychological man” (1979);  Harry Levinson “The unconscious at work” (1994);  Anton Obholzer et al.; “The Systems Psychodynamics of Organisations:”Tribute to Eric J. Miller” (2001);  Ed. Laurence Gould et al. “Reworking authority” (1997);  Larry Hirshorn “Containing anxiety in organisation” (1988);  Isabel Menzies Lyth “System Thinking for Harassed Managers” (1994); Nano McCaughan / Barry Palmer “Tonged with fire” W. Gorden Lawrence.

Een prima leverancier van boeken op dit gebied is Karnac Books (London). Voor de zeer geïnteresseerde lezer is de website van de ISPSO een bezoekje waard. Op deze site vindt u artikelen over diverse onderwerpen aangaande “onbewuste processen in organisaties” die door leden van ISPSO zijn geschreven

Artikelen:

Larry Hirschhorn and Thomas Gilmore: “The New Boundaries of the Boundaryless Company”  , HBR, 1992.

Erik van de Loo: “Waarom leren gevaarlijk is”. M&O, 2010.

Odette Moeskops: “Het vermogen om te verdragen”. M&O, 2008